Sunday, 28 December 2014

NURSING RAMSAY SIME DARBY COLLEGE

Assalamualaikum,


Oh yeah i know, its been quite a long time kan tak update blog ni? Well now i'm back! Btw i just finished my 3 sem dekat Ramsay Sime Darby Shah Alam in nursing. I will write my experiences & memories untuk adik-adik yang macam tak tahu nak sambung apa nanti. Mana tahu bila dah baca ni terus ada hala tuju, kan? And untuk adik-adik yang dapat sambung belajar dekat mana-mana tempat tu, tahniah!


Ok first, mula-mula tu memang Yaya malas gila nak sambung belajar. Tak tahu sebab apa lah, kan? Rasanya sebab dah suka sangat duduk rumah lepas habis SPM tu. Tapi bila fikirkan balik, takkan sampai ke tua nak duduk dekat rumah mintak duit ayah mak, kan? Ni semua disebabkan tak dapat UPU tu yang frust menonggeng, (hehehe...)


Dapat tawaran sambung belajar bidang jururawat. Mula tu macam was-was nak isi semua borang dia sebab difikirkan balik, masa sekolah tak ambik sains tetiba nak lari bidang pulak, (cikgu tahu gerenti bantai gelak) tapi fikir masa depan jee aku teruskan je niat aku ni. Alhamdulillah! sampai sekarang masih bertahan dalam bidang jururawat ni.


Ok let me talk about the college. Kolej memang tak semenggah yang korang sangkakan. Tetapi bagi aku pembelajaran dia yang bagus. Sama je sambung belajar dekat mana-mana. Memang sama, cuma if i'm not mistaken, style pembelajaran mungkin berbeza. Tempat memang langsung tak strategik bagi kami semua. Tu sahaja masalah kami. Dan bagi bidang jururawat, kami ada praktikal setiap sem di hospital sendiri (rasa macam dah staff nurse gitewwwwwww) so boleh fefeeling macam dah besar sikit hahaha.


Tapi kalau nak ambik bidang medical ni jiwa raga kena tough sikit, kena tahan tak cukup tidur, pergi kelas dari pukul 8.00 pagi sampai pukul 6.00 petang depends lecturer korang nak lepas pukul berapa. Lepastu balik hostel kena buat assignment lagi ughhhhh. Memang mencabar minda betul bagi aku lah. Kalau rasa nak menangis tu normal lah, hahaha (bagi saya tu tak normal)


Ok cerita macam perit sangat je kan kolej aku ni. Well it is not that bad actually, i had fun dekat sini. So let me continue.


How about hostel?
Hostel ada tiga tempat sebelum ni. Kota Kemuning, Centrepoint dengan Sri Ixora apt. Disebabkan tak ramai warden, diorang jadikan dua je hostel. Centrepoint khas untuk perempuan je tapi tak semua dapat centrepoint tu. Nasib baik dapat dekat Sri Ixora apt. Ada kelebihan dan kekurangan sebenarnya hostel-hostel ni semua.

kolej kediaman pelajar-pelajar RSDHC


Style apartment. Satu rumah ada satu ruang tamu, tiga bilik dan dua toilet. So tak payah risau berebut toilet pagi pagi. And satu bilik ada satu katil double decker. Maksudnya satu rumah lapan orang. Satu bilik master bedroom untuk empat orang.


Untuk minggu orientasi. Minggu yang paling membosankan. Kena dengar segala ceramah yang sama dan berulang kali. Dan dari situ kita boleh cari kawan-kawan baru.


First week belajar memang relaks gila-gila. Tak fikir apa. Memang time tu fikir dah bebas daripada family je, hahaha (jahat betul) oh wait, i will show you some pictures.



Tempat belajar dia memang cantik (dalam gambar, hakikat............)


How about pakaian?
Hari isnin formal. Means pakai baju kurung for ladies and gentlemen semua pakai kemeja. Hari yang berikutnya boleh pakai seluar atau apa-apa yang selesa. Asalkan sopan.

As long pakaian tu sopan dan sesuai untuk pergi belajar, boleh pakai. Jangan pakai selipar sudah lerrr.


Makan?
Makanan dekat sini mahal sikit. Biasa lah bandar kan. Kalau dekat kolej kediaman ada kedai makanan tapi agak kotor sikit. Nak makan pun kekadang tu memang tak lalu, kalau dah lapar tu terpaksa lerr.


How about assignment?
Depends lecturer bagi assignment apa. Benda tu semua carry marks untuk final. So jawab saja lah labuuuu.


Kat mana nak keluar kalau boring-boring?
Hahahaha kekadang tu busy susah nak keluar. Tapi kalau rasa stress sangat memang perlu lah keluar. Naik bas pergi Midvalley ke Times Square or mana-mana yang korang suka. Giant paling dekat kalau korang naik bas, seringgit je. Takpun McD dekat luar tu. Pasar malam pun ada.


So adik-adik yang dapa tu, have fun okay dekat sini! Serious seronok. Jangan stress sangat, belajar enjoy-enjoy okay? Best of luck.


Some pictures,




class trip


assignment our class



nurse-nurse omey plus cute

our sweetie girls



Nursing Day College 




thank you for reading my entry

1 comment:

aztazhr said...

singgah blogwalking , nice post and blog ^^